ZDRAVJE

Preverjeno superživilo!

Le naraven in nepredelan med je resnično superživilo, ki vsebuje vse hranilne vrednosti in zdravilne učinkovine, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje in počutje. Med je naraven vir energije, zato je primeren tudi za športnike ali pa kot pomoč pri okrevanju po bolezni.

Med že od nekdaj slovi po svojih zdravilnih učinkih, vendar pa to velja predvsem za med, ki ni toplotno oziroma industrijsko obdelan. Poleg tega, moramo čebelam nuditi tudi kakovostno in raznovrstno pašo, ki medu zagotovi vse potrebne hranilne snovi in zdravilne sestavine.

Naravni antioksidant

Med je naravni antioksidant, ki preprečuje degenerativne procese v našem telesu. Moč antioksidantov je v tem primeru odvisna od barve medu, zato v ta namen priporočamo temnejše vrste, kot je na primer hojev med, za otroke pa uporabite najbolj sladek, akacijev med!

Med deluje tudi antibakterijsko in pospešuje celjenje ran, kar velja tudi za celjenje ran organizma (npr. gastroenterološke težave).

Raziskave so pokazale, da ima med tudi protivnetni, antiparazitski in probiotični učinek, zaviral pa naj bi celo nastanek rakavih celic.

Ste prehlajeni?

Kakovosten in nepredelan med ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Ob rednem uživanju krepi imunski sistem in nas varuje pred prehladi. Ker zdravila prehlada ne pozdravijo, ampak le blažijo njegove simptome, je seveda najboljši način preventiva.

Za boj proti prehladu in kot preventivo svetujemo kombinacijo medu, limone in česna. Priprava je enostavna! Najprej iztisnemo sok štirih limon in na drobno sesekljamo šest strokov česna. Dodamo še tri velike žlice medu in vse skupaj zmešamo ter postavimo v hladilnik. Jemljemo po dve žlici vsake tri ure. Za preventivo pa je priporočljivo vzeti eno žlico zjutraj in zvečer. Po želji lahko česen nadomestimo tudi s svežim ingverjem.